Krémes Csoki Fagyi

2013.07.10 21:08

A tökéletes csoki fagyi elkészítése nem is olyan egyszerű dolog. Bár puritánabb, keményebb diétát toló sorstársaknak egy fagyasztott túró-protein por kombó is maga a mennyország… de most mutatok egy receptet, amivel még egy lépéssel közelebb kerülünk az eredeti, krémes, csupa csokis megoldáshoz!

A krémes állagot a reform ötletektől mentes konyhákban általában tejszínnel, más magas zsírtartalmú tejtermékekkel szokták elérni, illetve mindig befigyel a receptekben a bolti vaj-margarin páros valamely tagja is – ezekre pedig érdemes lenne keresztet vetni, pláne ha épp diétás korszakunkat is éljük.

Mi a megoldás? Íme! Két nagy adag fagyi:

  • 200 g zsírszegény krémtúró (+ annyi joghurt, amivel az egész cucclit homogénre kikevered)
  • 30 g csoki protein
  • 1 evőkanál natúr kakaó (ne sajnáld, semmi csapott!)
  • édesítő
  • 1 avokádó…

… avokádó?!

Igen az avokádó! Érdemes megszeretni, mert csordultig van jó zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos konyhai kulináris kalandban benne van – többek között trükkösen helyettesíthetjük vele az olyan ádáz zsiradékokat, mint a vaj, margarin vagy a tejszín!

Az avokádó a legtöbb étrend-stílusba beilleszthető: a keringési rendszerre és a koleszterinre gyakorolt pozitív hatásai miatt a magas vérnyomásban, érelmeszesedésben és egyéb szív-érrendszeri problémákban szenvedőknek mindenképp ajánlott.

A csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is fogyasztható. Gyomorbántalmak esetén is szokták ajánlani, mivel savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást.

Mivel önmagában nincsen markáns íze (ergó se nem sós, se nem édes), így jó alapanyaga lehet szinte bármilyen gasztronómiai ámokfutásunknak – főleg azon ételekbe passzol, amiket nem kell sütni-főzni, viszont említésre méltó zsiradékot (például vajat vagy tejszínt) kívánnak.

Szóval az összepépesített semleges ízű, egészséges olajokban gazdag avokádónk tálcán kínálja fel magát például a fagyinkba (ahol a tejszínt, vajat, nyers tojást  – brrrr!) simán kiválthatod vele.

Elkészítés: a fenti összetevőket keverjük el, az avokádót nyomkodd szét egy villával, majd ha mindenki egy edényben van, akkor egy botmixerrel menj még át rajta a homogénebb állapotért.

A fagyi készítésére a legegyszerűbb egy fagyigép bevetése, bár akkor se ess kétségbe, ha nálad nem porosodik egy ilyen csoda ketyere a polcodon. A megtömött fagyasztó átlogisztikázásával szorítsunk helyet a fagyinknak.

Fontos, hogy ha nem egy masszív tömböt akarunk később nyalogatni, akkor célszerű 10-20 percenként villával kissé átkeverni, utána hagyni, hogy szépen megfagyjon. Pár óra türelem és elkészül... viszont ne hagyd őrizetlenül több napra, mert:

1.) könnyen lehet, hogy a Párod pofátlanul betolja előled :)
2.) csak jégcsákánnyal tudsz nekiesni… vagy szánsz rá némi időt és kivárod, még újra picit kiolvad a teteje.

Tápérték adatok! A fagyit két adagnak vehetjük, így egy (elég nagy...) adagban: 292 kcal, 28 g fehérje (!!), 12 g szénhidrát (3 g rost), és 14 g (jó minőségű!) zsír van!

 

—————

Vissza